شبکه بهداشت و درمان سپیدان
بیشتر بدانیم: فواید نان کامل
1. نانی که از آرد کامل گندم ( آرد حاوی سبوس ، جوانه و آندوسپرم ) تهیه می شود می تواند بخش مهمی از نیاز بدن به ویتامین های گروه B ، ویتامین E ، منیزیم ، آهن ، روی، سلنیوم ، مس و منگنز را تامین کند.
2. نان کامل (حاوی سبوس و جوانه) سرشار از منیزیم می باشد که برا ی عملکرد ماهیچه ها و سیستم عصبی اهمیت دارد و موجب تقویت استخوان ها و سیستم ایمنی بدن می شود .
3. آهن، اسید فولیک و سایر مواد مغذی موجود در نان کامل به بهبود رشد جسمی و ذهنی کودکان کمک می کند .
4. از فواید مصرف نان کامل می توان به کاهش خطر ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست اشاره کرد .
5. نان کامل حاوی فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارند .
6. نان کامل بیشتر از نان سفید ، در دسـتگاه گوارش می ماند و احساس سیری بیشتر ی به فرد می دهد که می تواند در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی موثر باشد .
7. فیبر موجود در نان کامل با اتصال به اسیدهای صفراوی یا چربی ها از جذب کلسترول و چربی مواد غذایی جلوگیری می کنند که این امر باعث کاهش چربی خون شده و بطور غیر مستقیم از بروز بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند .
8. مصرف نان های کامل در مقایسه با نان های سفید به آهستگ ی قند خون را بالا می برد و در نتیجه می تواند به کنترل قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک کند .
9. فیبر موجود در نان کامل جزء مواد غذایی مطلوب برای باکتری های مفید روده است که علیه بیماری های میکروبی روده اقدام می کند و سیستم ا یمنی بدن را فعال می کند .
10. مصرف نان کامل خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد .
11. نان کامل می تواند تا 50 درصد آهن مورد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تامین کند .
12. اضافه کردن دستی سبوس به نان قبل از ورود به تنور، نه تنها تاثیری بر غنی کردن نان نخواهد داشت بلکه مانع جذب برخی مواد معدنی نظیر آهن می گردد.
13. در طبخ نان سبوس دار از آردی که فقط حاوی سبوس می باشد استفاده می شود، در حالیکه نان کامل با استفاده از آردی که حاوی تمام قسمت های دانه (سبوس ، جوانه و آندوسپرم ) است، تهیه می شود و به همین دلیل از نظر تغذیه ای ارزشمندتر می باشد.
مریم جلوداری – مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت سپیدان