شبکه بهداشت و درمان سپیدان
توصیه های کلی برای سالمندان مبتلا به سو تغذیه
پیر شدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیتهای فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه میشود. به نظر میرسد که بهبود تغذیه سالمندان تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا از شدت تاثیر آن بکاهد. به همین دلیل مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه سالمندان در حفظ سلامتی این عزیزان مهم است.
پیر شدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیتهای فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه میشود. به نظر میرسد که بهبود تغذیه سالمندان تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا از شدت تاثیر آن بکاهد. به همین دلیل مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه سالمندان در حفظ سلامتی این عزیزان مهم است.
توصیههایی برای تغذیه سالمندان
جگر، انواع گوشت، انواع حبوبات مثل عدس، نخود سبز، نان سبوس دار مانند نان جو و سنگک، شیر و لبنیات در رژیم غذایی فرد سالمند گنجانده شود .
روزانه 8-6 لیوان مایعات ( آب، شیر، چای، دوغ، آب میوه طبیعی) بنوشند.
روزانه به طور مرتب 2 تا 4 سهم میوه و 3 تا 5 سبزی سهم مصرف کنند. در صورت مشکلات گوارشی و دندانی به صورت پخته مصرف شوند.
میزان میوه و سبزی مصرفی نباید در حدی باشد که سبب کاهش اشتها و یا مشکلات گوارشی شود. همچنین در این گروه از سالمندان به خصوص در صورت وجود مشکلات دندانی و گوارشی بهتر است سبزی ها به شکل پخته همراه با کمی روغن زیتون و یا انواع پنیر برای هضم راحت تر و انرژی بیشتر و میوه ها به شکل کمپوت مصرف شود .
برای افزایش اشتها در سالمندان لاغر غذا در بشقاب بزرگترکشیده شود و از سبزی های رنگی (هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای) در غذا استفاده شود .
استفاده از غذاهایی که تهیه آنها آسان است مانند فرنی، ماست و خیار حاوی کشمش و گردو، شیربرنج، پوره تخم مر غ و سیب زمینی و شله زرد برای تکمیل انرژی دریافتی توصیه می شود.
استفاده از غذاها و نوشیدنی های غنی شده ( با انواع ویتامین ها و املاح) مثل شیر و دوغ غنی شده با ویتامین D توصیه می شود.
غذاها بهتر است به شکل خرد شده و یا نرم و پوره شده استفاده شوند. در زمان غذا خوردن نیز باید بدن در وضعیت مناسب، در حالت نشسته و راست قرار داشته باشد .
نظر دهید