• 1401/04/05
  • - تعداد بازدید: 140
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان سپیدان

بیشتر بدانیم: بیماری ام اس چیست؟

م اس یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی است. این بیماری در زنان شایع تر از مردان بوده و در نقاطی از دنیا مثل اروپای شمالی، آمریکا و کانادا از شیوع بالا تری برخوردار است.

ام اس یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی است. این بیماری در زنان شایع تر از مردان بوده و در نقاطی از دنیا مثل اروپای شمالی، آمریکا و کانادا از شیوع بالا تری برخوردار است. همچنین افرادی که در خانواده ی خود بیمار مبتلا به ام اس دارند، ریسک بالا تری برای ابتلا به این بیماری نسبت به سایر افراد جامعه دارند . تاکنون دلیل پیدایش این بیماری مشخص نشده است ولی به نظر می رسد که بروز این بیماری ارتباطی با پاسخ های خود ایمنی داشته باشد. عاملی مثل یک ویروس ممکن است باعث تحریک سیستم ایمنی شده و بدن را وادار به تولید پادتن هایی کند که به اشتباه به عناصر خودی بدن حمله می کنند.

در بیماری ام اس این پادتن ها به میلین که پوشش اعصاب می باشد حمله کرده و آنها را نابود می کنند. میلین باعث می شود که پیام های عصبی به سرعت در طول عصب منتقل شود. حال اگر این ماده تخریب شود بر روی عصب نقاطی بدون میلین به نام پلا ک به وجود می آید و با گسترش این پلا ک ها انتقال پیام عصبی در طول عصب کند شده و یا با مشکل مواجه می شود که این خود باعث بروز علایم بیماری ام اس می شود.

 

علایم:

بیشتر بیماران در سنین 40-20 سال متوجه ی علایم بیماری ام اس می شوند. نوع این علایم و چگونگی پیشرفت آنها نیز بستگی به محل پلاک ها در دستگاه عصبی مرکزی بیمار دارد. آسیب میلین مربوط به اعصابی که پیام عصبی را به ماهیچه ها می برند باعث ایجاد علایم حرکتی می شود ولی درگیری اعصابی که باعث انتقال حس می شوند، سبــب اختلال حواس مربوطه می گردد.

علایم معمولا با خستگی غیر قابل توضیح و گنـگ شروع می شود و به دنبال آن ضعف کلی بدن ایجاد می شود. البته این ضعف ممکن است فقط در یک پا و یا یک دست رخ دهد. بعضی از بیماران دچار تاری دید و یا دید دوگانه می شوند . 
همچنین علایمی مثل کرختی و سوزن سوزن شدن صورت، دستها و پاها، بدن، اختلال تعادل، گیجی، اختلال در بلع و یا اختلال در صحبت کردن و از بین رفتن کنترل مثانه هم در بیـــماری ام اس مشاهده مــی شـــــود.
تعداد زیادی از مبتلایان به ام اس، دچار درد های مزمن هم هستند و گروه کمی از این بیــماران دردهای حاد را نیز تجربه می کنند که این دردهای حاد، ناگهانی و شدید بوده و اغلب در صورت و یا ناحیه ی کمر ایجاد می شوند. 
روند بیماری ام اس کلا غیر قابل پیش بینی است. این بیماری دارای مرحله ی علامت  دار و فعال و مرحله ی نهفته می باشد. بعضی از بیماران پس از مرحله ی علامت دار و فعال بیماری وارد یک مرحله ی نهفته ی طولانی می شوند که در آن علایم، بسیار خفیف می باشد. ولی بعضی دیگر با وارد شدن در هر مرحله ی فعال، طول مدت مرحـله ی نهفته ی آنها کوتاه تر و کوتاه تر می شود و یا کلا وارد مرحله ی نهفته نمی شوند. 
گرما و استرس هم می توانند باعث بدتر شدن علایم بیماری شوند. بسیاری از بیماران مبتلا به ام اس، افسرده هم می شوند گرچه محققان مطمئن نیستند که آیا افسردگی از علایم این بیماری است و یا فقط پاسخـــی به یک بیماری مزمن به شمار می رود. بیماری ام اس به طور کلی تأثیری بر روی طول عمر بیمار ندارد. سرما خوردگی، آنفلوانزا و سایر عفونت ها می توانند خطر عود ام اس را افزایش دهند.

درمان:

 هنوز درمان قطعی برای ام اس پیدا نشده است. امروزه ترکیب درمان دارویی و درمان فیزیکی برای کاهش علایم و یا حتی به مرحله ی نهفته بردن بیماری توصیه می شود. درمان بیـــماری ام اس توسط یک تیم شامل متخصص مغز و اعصاب و متخصص درمان فیزیکی انجام می گیرد.

داروها هم ممکن است برای رفع علایم همراه بیماری مثل افسردگی،خستگی مشکلات زناشویی مشکلات  ادراری و یا اسپاسم عضلات و سایرموارد مورداستفاده قرارگیرند. بیماران با مشکلات شدید مثانه ممکن است برای تخلیه ی ادرار خود به نصب لوله ی ادارای نیاز پیدا کنند. درمان های فیزیکی و شغلی نیز به بیمار کمک می کنند تا محدوده ی حرکات خود، قدرت عضلات و انعطاف پذیری آنها را حفظ کند. همچنین به بیمار تکنیک هایی جهت جبران اختلال  هماهنگی بین حرکات در تعادل آموخته می شود تا بتواند علیرغم ناتوانایی هایی که دچار آن شده، کارکرد خود را حفظ نموده و به شغل خود ادامه دهد

نکات آموزشی:

هنوز محققان راهی را که بتوان از ابتلا به ام اس جلوگیری کرد، پیدا نکرده اند . اگر فردی تشخیص ام اس روی او گذاشته شد، در قدم اول و مهمترین مورد حمایت خوب خانواده، دوستان و اعضای تیم درمانی از وی می باشد تا او خود را تنها احساس نکند. البته نکاتی را هم خود بیمارمبتلا به ام اس باید رعایت کند از جمله  :

*استفاده از یک روش صحیح و سالم برای زندگی، مصرف منظم داروهای تجویز شده، برنامه ی منظم برای فعالیت فیزیکی و ورزش، داشتن استـــــراحت به میزان کافی که می تواند فرد را به وضعیت بهتری از سلامت رهنمون شود.

*برای رفع خستگی نیز علاوه  بر بعضی از داروها، تنظیم روش زندگی به منظور قرار دادن دوره های مکرر جهت استراحت و تجدید قوا می تواند مفید باشد.

*کاهش سطوح استرس فرد بیمار می تواند در کاهش علایم  او مؤثر باشد.

*از فعالیت زیاد در محیط های بیرون خصوصاً در هوای زیاد گرم باید پرهیز شودچرا که می تواند باعث تشدید بیماری گردد.حمام، سونا، وان حاوی آب خیلی گرم، دوش با آب گرم گرفتن همگی می توانند باعث بدتر شدن علایم شوند. بنابراین پرهیز از آنها مفید به نظر می رسد 

*هنگام لباس پوشیدن، ابتدا لباس از طرفی که دچار ضعف حرکتی بیشتر است پوشیده شود .برای پوشیدن کفش از پاشنه کش بلند استفاده شود.

* در صورت نیاز از قاشق دسته بلند ومسواک برقی استفاده شود.

* ورزش و تحرک از پیدایش یبوست پیشگیری می کند. 

* رژیم غذایی پرفیبر یعنی حاوی میوه وسبزی فراوان ونوشیدن آب کافی برای جلوگیری از یبوست مفید است .

 *در انجام فعالیت ها نباید عجله کرد و باید در محیط منزل هر وسیله ای را که باعث اختلال  حرکت می شود از قبیل قالیچه های پراکنده و مبلمان شلوغ را برداشت. 

*استفاده از تابلو های راهنما، حروف الفبا و لغات در صورت مشکل گفتاری.

 *استفاده از کفش مناسب به خصوص در صورت وجود تغییرات حسی در پاها .

 *تغییر وضعیت مکرر برای پیشگیری از ایجاد زخم بستر در بیمارانی که مشکلات حرکتی شدید دارند.

*در مورد تغذیه محدودیت خاصی ندارند و مثل سایر اعضا خانواده می توانند از همه غذاهای سالم استفاده نمایند.ولی الزام است استفاده از نمک و غذاهای چرب محدود شود و مصرف لبنیات، میوه جات و سبزیجات بیشتر شود.

  • گروه خبری : اخبار,اخبار واحدها
  • کد خبری : 62548
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید