شبکه بهداشت و درمان سپیدان
آشنایی با هرم غذایی
هرم غذایی یک دستورالعمل و راهنما برای این است که بدانیم چه مقدار از هر گروه غذایی را در هر روز باید مصرف کنیم.
آشنایی با هرم غذایی – بخش اول
تغذیه صحیح یعنی رعایت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه.تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در هرم غذایی معرفی می شوند.
هرم غذایی یک دستورالعمل و راهنما برای این است که بدانیم چه مقدار از هر گروه غذایی را در هر روز باید مصرف کنیم. این راهنما مواد غذایی و نوشیدنیها را در شش دسته تقسیمبندی کردهاست تا بتوانیم با توجه به سلیقه غذایی خود انتخاب هوشمندانه و سالمی برای خوراک روزانهتان داشته باشیم.
هر چه از پایین هرم به سمت بالا نزدیک می شویم حجمی که گروه های غذایی به خود اختصاص می دهند کمتر می شود که به این معنی است که مقدار مصرف روزانه این دسته از مواد غذایی باید کمتر باشد.
گروه نان و غلات در هرم غذایی
گروه اول، از مهمترین گروههای هرم غذایی است که شامل نان، غلات، ماکارونی و برنج است. جهت مصرف مواد غذایی این گروه توصیه می شود از غلات کامل با فیبر بیشتر و بدون چربی یا شکر استفاده شود. غلات سبوسدار (مانند برنج قهوهای و جو) مثال بارزی از این مواد غذایی است. گزینههای پر فیبر بهترین هستند، زیرا آنها روده شما را سالم نگه میدارند.
گروه دوم و سوم در هرم غذایی، سبزیجات و میوه ها
سبزیجات و میوه ها سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند که برای حفظ سلامتی اهمیت بالایی دارند. بهطورکلی چربی و کالری کمتری نیز دارند که به حفظ تناسباندام کمک میکنند. میوهها و سبزیهای تازه، محلی و فصلی بهترین گزینه هستند و ارزش غذایی بالایی دارند .
از نظر تغذیه ای توصیه بر این است از میوهها و سبزیجات با انواع رنگهای مختلف مثل سبز، زرد، نارنجی، قرمز و بنفش جهت بهره مندی از انواع ویتامینها و مواد معدنی موجود در آنها استفاده شود .
لبنیات، گروه چهارم هرم غذایی
این گروه شامل شیر، ماست،کشک ، پنیر و دیگر مواد لبنی است. در مصرف مواد غذایی این گروه توصیه می شود از لبنیات کم چرب و کم نمک استفاده شود .
گروه پنجم ،گروه گوشت و تخم مرغ
گوشت های قرمز (گوسفند و گوساله) گوشت های سفید (مرغ، ماهی و پرندگان) امعاء و احشاء (جگر، دل، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ در این گروه قرار می گیرند .پروتئین، آهن، روی و بعضی از انواع ویتامین های گروه B از مواد مغذی این گروه است.در مصرف مواد غذایی این گروه توصیه می شود بیشتر از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز استفاده شود .
گروه ششم ، گروه حبوبات و مغز دانه ها
این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود ، انواع لوبیا، عدس ،باقلا ،لپه و ماش و همچنین مغز دانه ها ( گردو ،بادام و ...) می باشد.توصیه می شود به جای یک واحد گوشت یا یک عدد تخم مرغ ، یک واحد حبوبات مصرف شود .
گروه متفرقه
این گروه شامل انواع مواد قندی و چربی ها است. توصیه می شود افراد بزرگسال در برنامه غذایی روزانه از این گروه کمتر مصرف کنند.
مریم جلوداری – مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت سپیدان
نظر دهید